全部消息
2013-11-25
冼國林:國藝集中攻擊  谷西樵山影城 日收每個劇組數萬元

【人物專訪】

「以小博大、避重就輕、以柔制剛」,國藝娛樂(8228)主席冼國林年前著《詠春》一書時,將這幾個口訣放封面,套用在他經營業務的手法上,原來也相當切合。「如果好似萬達咁500億,我哋無可能,就算人哋畀5,000畝地你都無用,我哋資金唔夠人多,但優點係夠靈活,總之集中攻擊……」。 
記者:何凱兒

內地首富王健林旗下房產巨企萬達,早前斥500億元在青島建影城,冼國林一手策劃、投資14億元的西樵山國藝影城,自是被「牛脾」比下去的「蚊脾」。「大陸掛緊名嘅影城有五十幾個,多數係國企揸住,橫店最成功,就係民企揸嘅,國企經營嘅,要改任何嘢都要申請,好多程序,但真正嘅影城,應該係要多元化嘅……」

明年影城進入收成期

內地的做法,往往為單一個主題搭建一個影城,「前幾年一窩蜂起『太平天國』,『包青天』都有,拍完之後就無用,但我哋就唔同,明清宮、一幅清明上河圖就可以拍上下六百幾年,咁香港二十至六十年代冇乜變化,香港街可以拍晒幾個年代,小九龍城寨唔拍城寨,可以拍貧民區。」
他的影城,一直瞄準「年代劇」而建,內地有六十多個電視台去年拍了逾二萬個小時的電視劇,當中「年代劇」佔80%。
冼國林說,西樵山影城上年未正式開張,單是TVB就有三套劇在此取景;明年,影城踏進第一期收成期「九成嘅景都完成咗,